Teknoloji Sektöründe Kadın Lider Olmak
30 yıllık kariyerimin büyük kısmı teknoloji sektöründe geçti. Geri dönüp baktığımda, “erkek olsaydım kariyerim daha farklı olurdu” dediğim bir an bile olmadı. Ya da “kadın olduğum için böyle oldu” dediğim…
İleri teknolojide çalışan kitlenin eğitim seviyesinin yüksek olması büyük etken elbet; teknoloji sektöründe genelde cinsiyet bağımsız yürüyor işler. Ama hayatımın 4 yılını bambaşka bir sektörde geçirdim ve yine bir fark hissetmedim.
Bir erkekten daha çok zorlandığımı ya da kendimi kabul ettirmenin daha zor olduğunu ya da insan yönetiminde kadın olduğum için dirençle karşılaştığımı düşündüğüm bir an bile olmadı…
Ya da bulunduğum noktaya gelişimi bir erkek olsaydım daha az özveri ile başarırdım dediğim bir anı hiç hatırlamıyorum.
O zaman öncelikle tüm iş hayatım boyunca patronum, yöneticim, ailem, ekip arkadaşım, müşterim, tedarikçim olarak karşıma çıkan herkese teşekkür etmem lazım sanırım 🙂
Yaptığım iş kadar var oldum hep bulunduğum platformlarda.
Dolayısıyla da, yönettiğim ekiplerde hiç pozitif ayrımcılık yapma ihtiyacı hissetmedim. Benim ekiplerimde herkes iş yapışıyla bulunduğu pozisyonu hak etmiştir ve pozisyonun gerektirdiği haklara da sahip olmuştur. Bunun da ideal düzen olduğunu düşünmüşümdür hep.
Bu yazının konusu olan “liderlik” ise; iş yapmanın birkaç adım ötesine geçmek oluyor.
Madem cinsiyet teknoloji sektöründe ayırt edici bir etken değil, o zaman cinsiyet bağımsız liderlikten bahsedelim bugün. Liderlik benim için “vizyoner orkestrasyon” demek. Bulunduğunuz şartları iyi analiz edip, günün gereklerini yaparken, gelecek hedeflerini hep göz hizasında tutarak, hem ekibi hem de yapılan işi, o vizyona gün be gün yaklaştırmak demek. Liderlik tek alanda ve tek gruba yönelik uygulanabilecek bir vizyon da değil üstelik. Bulunduğunuz organizasyona uygun stratejik yönetim yaklaşımını iyi analiz edip, sadece yatay ya da dikey yaklaşımla değil, 3 boyutlu bakış açısıyla ele alıp, birden fazla bileşeni bir araya getirmeniz gerekiyor.
Lider dediğimiz kişinin organizasyonun bütününe hizmet etmesi şart! Size bağlı ekibi yönetirken, bir yandan da dirsek temasında olduğunuz bütün ekiplere vizyon katıp yön verebilmek için, öncelikli olarak sizin o vizyona ulaşmanız gerekli. Bu da her daim meraklı olup sorgulayıcı yaklaşım sergilemekle gelen bir vasıf. Sektör dinamiklerini ancak çok iyi anlarsanız, ekibinize de kendi sorumluluk alanını içinde ne yapmaları gerektiğini anlatırsınız ve belirlediğiniz vizyona da “inanarak” çalışıp ulaşmalarını sağlarsınız. Ancak iyi liderlik için bu da tek başına yeterli değil: Kendi ekibinizle birlikte, diğer ekiplerle de iletişimi doğru konumlandırıp, aynı düzlemde bir araya gelirseniz, gerçek liderlikle herkesi aynı çatı altında birleştirirsiniz. Birilerine “rağmen” değil, herkesle “birlikte” hareket edebilmek asıl mesele.
Her zaman anlattığımız kadar kolay olmuyor bu vizyoner dönüşüm tabii… Organizasyon içinde dönüşüm planlanırken, bir “geçiş dönemi” gerçeği olduğu da kabul edilmeli. Geçiş dönemleri yer yer sancılı, yer yer tepkili bir platforma yol açarken, doğru yönetilmediğinde kaos ortamına dahi dönüşebilir. Bu durumda iyi liderin görevi açık iletişimle güven ortamını sağlamak, belirlenen vizyonu net biçimde anlatmak olmalı. Yeni düzenin gerekleri ekip içindeki her bireyin sorumluluk alanı dahilinde açık ve net olarak belirlenmeli.
Gördüğünüz gibi, liderlik konusu aslında kadın erkek konusundan ziyade deneyim, bilgi, vizyon ve olayları ele alış biçimiyle alakalı…
Sanırım çalışırken üzerimize cinsiyetlerimizi değil; olaylar karşısındaki tepkilerimizi, aldığımız dersleri, gelişim için gösterdiğimiz isteği ve çabayı, davranış şekillerimizi, görgümüzü, eğitimimizi, karşımıza çıkanların hayatına dokunuş şeklimizi, yaptığımız iş ne olursa olsun kendimizden, tecrübelerimizden kayıtsızca kattıklarımızı, fark yaratma inancımızı giydiğimizde, kadın ya da erkek olmamızın hiçbir önemi kalmıyor- ortaya koyduğumuz iş karşısında.