Google ATAP, Giyilebilir Elektronik Sensörleri Jacquard Prototipleri için Stratasys’i Tercih Etti


Google’ın Gelişmiş Teknoloji ve Projeler (ATAP) birimi, giyilebilir elektronik sensörleri “Jacquard”ın prototipini oluşturmak için Stratasys’in PolyJet eklemeli imalat teknolojisini kullandı.

3D baskılı etiketler, harekete duyarlı işlevsellik ve kullanıcılarının belirli hareketlerle cep telefonlarını kontrol etmelerini sağlamak için günlük kıyafetlere takılabiliyor. ATAP ekibi, Stratasys’in J8 Serisi ile cihazların prototipini hızlı bir şekilde üretti ve bunları interaktif “oyun spor ayakkabısı” ve “akıllı sırt çantası” gibi ürünlere yerleştirdi.

ATAP’de Teknik Program Yöneticisi ve Laboratuvar Lideri olan Bryan Allen, “3D yazıcılar, tasarımcıların tasarım ve malzemeler hakkında nasıl düşündüklerini gerçekten anlıyor.” dedi ve ekledi: “Gelecek düşündüğümüzden çok daha hızlı yaklaşıyor ve Google ATAP olarak nelerin mümkün olduğunu tahmin edebilmemiz adına yeteneklerimizi geliştiriyoruz.”

“Üzerinizde görünmeyecek şekilde dizayn edilen tasarımlarımız çevresel estetik anlayışıyla sorunsuz bir şekilde uyumlu.”


Google’ın Ürettiği Moda

Son beş yılda Google, Jacquard platformunu istikrarlı bir şekilde ticarileştirdi. Mevcut ürün yelpazesinde sensör entegreli Levi ceketler, Adidas tabanlık gibi ürünler bulunuyor. Küçük gömülü bir etiket içeren bu giyilebilir cihazların her biri, fiziksel temas gerektirmeden, kullanıcılara çeşitli dijital cihazlar üzerinde etkileşimli kontrol sağlıyor.

Kullanıcıların; Jacquard özellikli cihazları takarken müziği duraklatma, fotoğraf çekme ve hatta bir aramayı cevaplama gibi işlemleri gerçekleştirmek için cihaza basitçe dokunması yeterli oluyor. Küçük ve çevik olan bu sensörü, Google hemen hemen her kumaşa entegre edebiliyor. Ancak karmaşık birleştirme süreci çoğu zaman parçaları bir araya getirmek için birden fazla teknoloji gerektirebiliyor.

Allen’a göre Google, süreci basitleştirmek ve uygulamaya özel avantajlarından yararlanmak amacıyla Stratasys’in teknolojisini benimsemeyi seçti. Allen, “Ekibimiz gerçekten çözüm arıyor. Her zaman yeni teknolojileri araştırıyoruz ve keşfediyoruz, ancak sonuçta en önemli şey uygulama odaklı yeniliktir.” dedi.

Google’ın ATAP ekibi, Jacquard cihazının birkaç iterasyonunun prototipini oluşturmak için Stratasys’in 3D baskı teknolojisini kullandı.

Jacquard Cihazlarının İmalatı

Google’ın Mühendislik Direktörü Ivan Poupyrev tarafından yönetilen Jacquard’ın tasarım sürecinde, ATAP ekibi Stratasys’in J8 Serisi’nin mükemmel esneklik sağladığını keşfetti. Örneğin, Stratasys J8 Serisi’nin Pantone Eşleştirme Sistemini kullanan mühendisler, ana malzemelerinin ahşap veya deri dokularını etkili bir şekilde yansıtan sensörler ürettiler.

Stratasys J8 Serisi’nin benimsenmesi aynı zamanda ekibin nihai ürünün kalitesini yansıtan prototipleri hızla üretmesini sağlarken, teslimat sürelerini üç haftadan tek bir güne düşürdü. Allen’a göre, Jacquard’ın iterasyonları için 3D baskıyı kullanmak, süreci etkin bir şekilde “riskten kurtardı” ve “çözümlerini keşfetmek ve optimize etmek adına ekibe tasarım için zaman kazandırdı.”

Jacquard’ın Ar-Ge sürecinde Stratasys’in KeyShot 3D modelleme yazılımının beta sürümünü başarıyla kullanan ATAP ekibi, artık Stratasys J750 Digital Anatomy sistemi gibi diğer çözümleri de gelecek iterasyonlarda kullanmayı planlıyor. Makinenin sıklıkla insan anatomik replikalarını imal etmek için kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda mühendisler, vücut bölümleri için giyilebilir cihazlar üretmede de ustalaşmayı umuyorlar.

Giyilebilir 3D Baskılı Biyosensörler

Giyilebilir katkı maddesi ile üretilen akıllı cihazlar şu anda güncel bir araştırma konusu ve özellikle biyosensörlerle ilgili çalışmalar son 12 ayda önemli ilerleme kaydetti.

Clarkson Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, özel bir biyo bağlantı geliştirerek bunu, bir dizi cilt uyumlu 3D baskılı biyosensör oluşturmak için kullandılar. Kullanıcılar belirli seviyelerde UV radyasyonuna maruz kaldığında, aygıtın mürekkebi renk değiştirerek onları uyarıyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nden (NUS) bilim adamları, teri buharlaştıran bir cilt filmini 3D olarak ürettiler. Ürün başlangıçta ayakkabı astarları gibi uygulamalar için tasarlanmış olsa da gelecekte elektronik saatler veya fitness takip cihazlarına da yerleştirilebilir.

CCDC Asker Merkezi’ndeki bir ekip ise, sahadaki askerlerin hayatta kalma şanslarını en üst düzeye çıkarmak için kullanılabilecek 3D üretilmiş mikroakışkan izleme cihazlarına sahip. Araştırmacılar şu anda yeni “çip üstü laboratuvar” cihazlarını nihai kullanım alanı elektroniğine dönüştürmeye çalışıyorlar.

3D Teknolojiler

  • 3D Yazıcılar
  • 3D Tarayıcılar
  • Dassault Systemes
  • Sanal Gerçeklik
  • Simülasyon

Bize Ulaşın

İstanbul 3D Teknoloji Merkezi

Atatürk Caddesi Çağatay Sokak
No: 9 Sancaktepe 34785 İstanbul

Tel: +90 (850) 441 5000

Ankara Ofis

ODTÜ-Teknokent Silikon Bloklar
17/1 No: B05 06531 Ankara

Tel: +90 (850) 441 5000

E-Posta Listemize Katılın!


    Aydınlatma Metni


    infoTRON

       

    Bize Ulaşın

    İstanbul 3D Teknoloji Merkezi

    Atatürk Caddesi Çağatay Sokak
    No: 9 Sancaktepe 34785 İstanbul

    Tel: +90 (850) 441 5000

    Ankara Ofis

    ODTÜ-Teknokent Silikon Bloklar
    17/1 No: B05 06531 Ankara

    Tel: +90 (850) 441 5000