3D Yazıcı teknolojilerinin COVID-19’la mücadelesi göz dolduruyor.

COVID-19 salgının tüm dünyanın durdurmak için mücadele ettiği şu günlerde, sağlık sistemleri de virüse karşı mücadelesini sürdürüyor. Burada en büyük görev, eklemeli imalat yapan 3D baskı profesyonellerine düşüyor. 3D baskı topluluğundaki profesyonel eklemeli imalat (Additive Manufacturing) sağlayıcıları; tasarımcı ve tedarik zincirleri üzerlerindeki baskıyı hafifletmek için ilgili becerilerilerini gönüllü olarak sunarak söz konusu küresel krize yanıt veriyor.

COVID-19’un dünyaya yayılması hızla devam ederken, ülkelerin seyahat kısıtlamaları, sosyal mesafe önlemleri ve uzaktan çalışma yöntemleri giderek artıyor. Gelişmiş ülkeler dahi sağlık sistemlerinin COVID-19 ile birlikte ne kadar yorulduğunu ve aşırı yüklemeye mazur kaldığını paylaşıyor.

Bu durumda alınacak önlemlerin de boyutu her geçen gün değişiyor. Zira ağır solunum yolu hastalıklarında, hastalar akciğerin rolünü üstlenmesi adına daha profesyonel maskelere ihtiyaç duyabiliyor. Bununla birlikte, bu maskeler tıbbi personel, hastane alanı ve tedavi etmek için gereken diğer güvenlik ekipmanları da yetersiz kalıyor. 3D baskı topluluğundaki profesyonel eklemeli imalat (Additive Manufacturing) sağlayıcıları; tasarımcı ve tedarik zincirleri üzerlerindeki baskıyı hafifletmek için ilgili becerilerilerini gönüllü olarak sunarak söz konusu küresel krize yanıt veriyor.

Avrupa Eklemeli İmalat Birliği (CECIMO), Avrupa Komisyonu’nun talebi üzerine üyelerini COVID-19 salgını ile mücadele eden hastaneler için tıbbi ekipman üretmeye yardım edip edemeyecekleri noktasında sorguladı. Tıbbi ekipman örnekleri arasında vanalar ve vantilatörler de bulunuyordu. Çağrı Avrupa’daki tüm eklemeli imalat şirketlerini kapsayacak şekilde genişletildi. Bugüne kadar pek çok şirket, makinelerin kullanımını da önererek hastane ve sağlık merkezlerine yardımcı olmak için gönüllü olarak çalışmaya başladı.

CECIMO Genel Müdürü Filip Geerts, “Bu acil durumun ortasında eklemeli imalat sektörünün hastane çalışanlarının çabalarını sürdürmede önemli bir rol oynayabileceğine inanıyorum. Ancak, hızlı bir şekilde ilerlemek için düzenleyici konuların açıklığa kavuşturulması herkesin yararınadır ”dedi.

Oksijen valfleri gibi bileşenler için 3D baskı hizmetleri talep edildi

Bunun yanında; ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (HHS), özellikle koronavirüs enfeksiyonlarını teşhis etmek, önlemek veya tedavi etmek için üretilen ürünlere odaklanmak üzere ajans duyurusunu geniş bir şekilde güncelledi. “COVID-19’un genişleyen küresel salgınının ortasında Amerikalılar’ın bu virüsün potansiyel etkisini azaltmak için teşhis, aşı ve ilaçlara ihtiyacı var” denildi. Bu hayat kurtarıcı araçların kullanılabilirliğini hızlandırmak için, mevcut platform teknolojileri kullanılarak geliştirilecek olan COVID-19 teşhis, aşı veya tedavi edecek ekipmanların geliştirilmesi adına önemli bir adım atıldı.

Oksijen valfleri gibi bileşenler için 3D baskı hizmetlerini sağlamak üzere dünyanın dört bir yanından üreticileri toplamak adına halka açık bir Google E-tablo kuruldu. Benzer bir girişim Formlabs tarafından organize edildi ve mevcut üreticileri üretime ihtiyaç duyan projelere bağlayan bir destek ağı bir Twitter gönderisi kuruldu.

İtalyan hastanesi 3D baskılı oksijen valflerine dönüyor

Brescia’da solunum makinesi gerektiren 250 Coronavirus hastasına sahip bir hastanede, yakın zamanda hastaları makinelere bağlamak için gereken solunum valflerinden tükendi. Orijinal tedarikçi ani yüksek talebi karşılayamadı ve hastane hızla kendini bir krizde buldu. Brescia merkezli bir mühendislik firması Isinnova’nın CEO’su Cristian Fracassi, duruma hızlı bir şekilde cevap vererek hastanenin taleplerini karşılamak için 3D baskı kullandı ve sonuç olarak hastaların yaşamları kurtarıldı.

CEO ve meslektaşı Alessandro Romaioli, başlangıçta vanaları incelemek için doğrudan hastaneyi ziyaret etti ve hızla bir prototip yaratmaya başladı. Bir hasta üzerinde başarılı bir şekilde test ettikten sonra, Isinnova vanaları seri olarak üretmek için yerel imalat şirketi Lonati ile işbirliği yaptı. Lonati’nin SLS 3D yazıcısı ve Issinova’nın altı şirket içi 3D yazıcısı hizmete sunuldu ve 24 saat içinde 100 solunum valfi üretmek başarıldı. Vanalar Brescia hastanesinde kullanılmaya başlandı.

3D Teknolojiler

  • 3D Yazıcılar
  • 3D Tarayıcılar
  • 3D Yazılımlar
  • Dassault Systemes
  • Sanal Gerçeklik
  • Simülasyon

Bize Ulaşın

İstanbul 3D Teknoloji Merkezi

Atatürk Caddesi Çağatay Sokak
No: 9 Sancaktepe 34785 İstanbul

Tel: +90 (850) 441 5000

Ankara Ofis

ODTÜ-Teknokent Silikon Bloklar
17/1 No: B05 06531 Ankara

Tel: +90 (850) 441 5000

E-Posta Listemize Katılın!


    Aydınlatma Metni


    infoTRON

       

    Bize Ulaşın

    İstanbul 3D Teknoloji Merkezi

    Atatürk Caddesi Çağatay Sokak
    No: 9 Sancaktepe 34785 İstanbul

    Tel: +90 (850) 441 5000

    Ankara Ofis

    ODTÜ-Teknokent Silikon Bloklar
    17/1 No: B05 06531 Ankara

    Tel: +90 (850) 441 5000