Bilgisayar ortamında herhangi bir tasarım datası bulunmayan ürün/yapıların tasarım ve mühendislik detaylarının dijital ortama aktarılması işlemi olarak tanımlayabileceğimiz 3D tarama işlemi fikir ve çalışmaların gerekli verilerinin bilgisayar ortamında sıfırdan oluşturulup barındırılmasında en ideal çözümdür.

Gelişen teknoloji ile birlikte, tasarım, ürün geliştirme, prototipleme, simülasyon ve kalite kontrol gibi tüm süreçler artık bilgisayar destekli ilerlediğinden dijital ortamdaki 3 boyutlu datalar önem kazanmış durumda. 3D tarama ile elde edilen veriler, tasarımcı ve imalatçılara tersine mühendislik ve kalite kontrol gibi farklı alanlarda önemli kaynaklar.

İleri teknoloji ürünü optik ve lazer tarayıcılar sayesinde saatler içinde tamamlanan 3D tarama işlemi, taranacak ürün/yapının rengi, boyutu, görsel detayları ya da geometrik karmaşıklığı ne olursa olsun en hassas ve net sonuçların, kısa sürede elde edilmesine izin vermekte.

3D Tarama ve Tersine Mühendislik

Geleneksel mühendislik bir ürün fikrinin sırasıyla tasarım ve üretim süreçlerinden geçerek somut olarak ortaya çıkması iken “tersine mühendislik”te süreç zıddına işler. Orijinal 3 boyutlu datası mevcut olmayan ancak üretilmiş örneği bulunan ürünlerin 3D tarama ile elde edilen bilgisayar destekli datası, ürünün tasarım ve mühendislik anlamında iyileştirilmesi ve/veya yeniden üretiminde gerekli kaynağı oluşturur.

Benzer şekilde prototipler, el yapımı ürünler, tasarımları süreç içinde değişikliğe veya deformasyona uğrayan kalıp ve parçaların 3 boyutlu datalarının alımları da yine 3D tarama ile kolaylıkla çözülebilmektedir. Bu yolla elde edilen veriler CNC gibi geleneksel veya son teknoloji 3D yazıcılar tarafından üretilebildiği gibi gerekli test süreçlerinde de kullanılabilir. Tersine mühendislik ile ilgili daha fazla bilgi için Tersine Mühendislik sayfamızı ziyaret edebilir ya da [email protected]  adresine e-posta gönderebilirsiniz.

3D Tarama ve Kalite Kontrol

CAD datası bulunmayan bir ürünün/yapının, 3D tarama ile elde edilen datasından yola çıkılarak üretilen prototipinin ne oranda sapmayla imal edildiğini kontrol etmek için 3D taramadan faydalanılmaktadır. Geleneksel ölçüm metotları ile sınırlı ölçüm ve kontrol yapılabilmekte iken 3D tarama ile bir ürünün %100 oranında kontrolü mümkün hale gelmektedir.

3D tarama sonrasında elde edilen data ile yapılan kalite kontrol ile kalıp deformasyonlarından fonksiyonellik testlerine kadar tüm  aşamalardaki ihtiyaçlar karşılanabilmekte, operatör inisiyatifinden bağımsız olarak ortaya çıkan sapma ve hataların önüne geçilebilmektedir.

Tek parça üzerinden olduğu gibi, seri üretimden çıkan ürünlerin tekrarlı şekilde ölçüm, kontrol ve raporlamasında uzmanlaşmış olan ekibimiz, istenen raporlamaya ve amaca yönelik olarak, optik, lazer veya dokunmatik tarama sistemlerinden faydalanmaktadırlar. Daha fazla bilgi edinmek için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.

3D Tarama Uygulama Alanları

3D tarama ile metal, plastik vb yüzeylere sahip, karmaşık geometrik formlu, parça, kalıp, fikstür, montajlı sistemler vb. her ürünün bilgisayar ortamında kullanılabilecek dataları elde edilebilmektedir.

3D tarama ürün ve hizmetleri sadece tasarım ve imalat sektörüne yönelik değil medikal, inşaat ve arkeoloji gibi çok farklı alanlarda çözümler sunmakta hatta kişilerin 3 boyutlu yüz ya da vücut datalarının elde edilmesine olanak da sağlamaktadır.

  • Otomotiv
  • Havacılık ve Uzay
  • Makine ve Kalıp
  • Plastik
  • İnşaat ve Mimari
  • Tarihi Eser ve Restorasyon
  • Dişçilik
  • Topoğrafya
  • Kuyumculuk