CAD & PLM SİSTEMLERİNİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMDEKİ YERİ

CAD & PLM Sistemlerinin Dijital Dönüşümdeki Yeri

Dijital dönüşüm, tasarımdan üretime giden tüm şirketlerin daha inovatif fikir ve ürünlerle müşterileriyle daha çok temas edebilmesi adına sıkça kullanılan ve ihtiyaç duyulan bir kavram haline geldi.

Dijital Dönüşüm Nedir ve Neden Önemlidir?

Bir kurumun Dijital dönüşüm yetkinliğini anlamak için uygulanan Dijital olgunluk endeksi ölçümü, işi sadece teknoloji yatırımı olarak değil farklı açılardan da sorguluyor. Dönüşümün iletişim, inovasyon, teknoloji, müşteri operasyon ve insan kaynakları boyutu var ve bunların hepsinin “t” anındaki durumu, dönüşümün başarıyla ilerlemesi için büyük önem arz ediyor. Bu saç ayakları aslında bir bütünün parçası ve hepsinin eşit seviyede veya belirli bir oranda ilerleme göstermesi sonucunda gerçek anlamda dijital dönüşümü gerçekleştirmek mümkün olabilir. Bu da kolay bir iş değil.

Dijital Dönüşüm Süreci Nasıl İşler?

Dijital dönüşüm bir yolculuktur ve her firma bu yolculuğa farklı bir noktadan başlayabilir. Şirket içindeki her birimin oluşturduğu çıktıların kurumsal hafızaya dönüşmesi büyük önem taşır. Yönetimden üretim sahasına kadar dönüşümün sahiplenilmesi ve müşteri dahil tüm paydaşların bu sürece katılımı dönüşümün başarısını etkileyen önemli faktörlerdir.

Rekabet Koşulları ve Dijital Dönüşümün Etkileri

Pazardaki rekabet koşulları, benzer ürün çeşitliliği, ürünlerin çok hızlı pazara çıkıp hızlı bir şekilde tüketildiği, kullanılıp eskitildiği bir dönemden geçiliyor ve müşteri ya da piyasa tarafından daha kişiselleştirilmiş ve anlık oluşabilen tercihler ile üretici firmaların taleplere tepki verme süresi, tasarımlarını hızlıca geliştirerek ya da değiştirerek yeni ürünleri pazara sunması ve beklentileri karşılaması, o şirketin pazar payında tutunabilmesi veya payını artırmasını ya da yok olmasına sebep olabiliyor.

CAD Yazılımlarının Dijital Dönüşümdeki Rolü

Teknolojiye yön veren dijital teknolojiler açısından bakıldığında CAD yazılımlarının (Computer Aided Desining) tasarımın kalbindeki en önemli enstrüman olduğu söylenebilir. Ancak tasarım ofislerinde yoğun şekilde kullanılan bu yazılımların, konsolide ve kolaboratif şekilde çalışması, tasarım ofislerinin mühendislik ve üretim hatta satış sonrası hizmetler gibi tüm birimler ile iletişim halinde olması, ürünlerin iyileştirilmesi ve hızlıca piyasaya sunulması açısından kritik bir değere sahip.

PLM Sistemleri ile Verimli Süreç Yönetimi

Bu noktada devreye giren yeni nesil PLM (product lifecycle management – ürün yaşam döngüsü) yazılımları, kurum içi iş birliği ve iletişimin artmasına destek sağlayan ve şeffaf iş süreçlerin oluşturulması için akıllı ve kullanıcı dostu arayüzler sunuyor.

80’lerde ortaya çıkan PDM (product data management) kavramı ürün geliştirme süreçleriyle ilgili olarak tasarım verilerini yönetmeye odaklanırken, günümüzde PLM, ürün yaşam döngüleriyle ilgili oldukları için ürün geliştirme ve üretim süreçlerini yeniden yapılandırmaya odaklanıyor.

Çok geniş bir kullanım ve yönetim alanına sahip olan PLM (ürün yaşam döngüsü) yazılımları, ilk etapta farklı CAD yazlımları üzerinde ortaya çıkan bütünsel bir tasarımın veya ürün ağacının, merkezi bir sistemden görselliği güçlendirilmiş bir şekilde ilgili birimlerle paylaştırılmasını sağlıyor.

CAD ve PLM yazılımlarının çoğunlukla kullanıldığı sektörlerden Otomotiv, Havacılık ve Savunma ve Makina İmalat Sanayi, Türkiye’de de son yıllarda büyük bir ilerleme gösterirken, ihracatta uluslararası markalar ile rekabet edebilmek için tasarımların mutlaka bir PLM sistemi üzerinde yönetilmesi ve izlenebilmesi zorunlu hale gelmiş durumda.

CAD & PLM Sistemlerinin Dijital Dönüşümdeki Yeri

PLM Sistemlerinde Proje Yönetimi ve Paydaşların Rolü

Taslak haldeki ilk CAD tasarım ya da ürün ağacının, sürekli iyileştirme ve iterasyon ile merkezi bir şekilde yönetilmesi, ürünlere ait varyasyonların oluşturulması, ilk parça yayınlama ve revizyon takiplerinin sağlanması veya mühendislik faaliyetlerinin yürütülmesi gibi ana proseslerin, aynı zamanda kurum içinde birer uygulama projesi olarak ele alınması çok büyük önem arz ediyor. Proje, paydaşlar tarafından sahiplenildiğinde ve yönetildiğinde gerçek anlamda bir dijital dönüşümden ve kuruma olan etkilerinden bahsedilebilir. Orta düzey yönetici ya da son kullanıcılar tarafından sahiplenilmeyen bir yazılım projesi ise, çoğu zaman dijital dönüşüm kavramının firmalarda ölü bir yatırıma dönüşmesine sebep olabiliyor.

PLM Entegrasyonu ve Partner Seçiminin Önemi

Kurumsal bir hafızanın oluşmasına katkıda bulunacak tüm önemli mühendislik proseslerinin, PLM sistemine entegrasyonu ve sonrasında son kullanıcılar ile etkileşimi, yazılımın kabiliyetleri kadar destek ve danışmanlık veren partner firmanın da bu konuda iyi bir yol arkadaşı olması gerçeğini beraberinde getiriyor. Partner firmanın, dijital dönüşüm yol haritasına dahil olacak tüm ihtiyaçları iyi analiz ederek, uygun bir değer önerisinde bulunması ve süreci buna göre dizayn etmesi gerekiyor. İhtiyaç sahibi olan firma tarafından onaylanan kapsamın, ilgili birimlere oryantasyonu ve desteğinin kesintisiz olarak verilmesi ise hem partnerin hem de kurum yöneticilerinin kararlı tutumları vasıtasıyla hızlıca canlıya alınmasını mümkün kılabiliyor.

infoTRON ile Dijital Dönüşümde Yenilikçi Çözümler

infoTRON firması olarak sahip olduğumuz 30+ yıllık endüstriyel tabanlı uygulama bilgimiz, konusunda uzman proje mühendis ekibimizle CAD ve PLM çözümlerini harmanlayarak müşterilerimize en doğru ve efektif süreç implementasyonları sunuyoruz. Bu sayede kurumların verimliliğini artırıyor ve ekonomide ciddi bir katma değer yaratıyoruz.

Web Tabanlı Platform ile Hızlı ve Etkili Çalışma

Yazılım üreticisinin sunduğu web tabanlı platform yaklaşımı, 3D dataya hem tasarımcıların hem de AR-GE, ÜR-GE gibi geliştirme birimlerinin ortak bir kullanım ekranından hızlıca erişmesini sağlıyor. 3 boyutlu veriyi referans alarak, onun üzerinden mesele ya da problem çözümünü yürütmek akıcı bir şekilde mümkün oluyor.

Ayrıca, e-posta ya da telefon üzerinden yürütülen geleneksel haberleşme yöntemleri, platformun gelişmiş mesajlaşma kabiliyetleri ile geride bırakılarak çok daha hızlı ve etkin bir iletişim sağlanabiliyor.

CAD & PLM Sistemlerinin Dijital Dönüşümdeki Yeri

PLM’in Esnek Altyapısı ile Verimli Süreç Yönetimi

PLM ürün yaşam döngüsü, tıpkı girdiği kabın şeklini alan bir sıvı gibi, uygulandığı kuruma göre konfigüre edilebilen esnek bir altyapıya sahiptir.

Sürece girdi ve çıktı sağlayacak tüm paydaşlar açısından geniş bir ekosistemi yönetmeye imkân tanıyan bu sistem sayesinde:

  • Tasarımcılar, mühendisler, kalite kontrol birimleri, üretim ve operasyon sorumluları, satın alma ve pazarlama birimleri,
  • Yetki dahilinde, tasarlanıp üretilecek ürünler üzerinde söz hakkına sahip olabiliyor.

PLM ile Entegre Üretim Sistemleri

PLM sistemleri, ERP, MES ve MRP gibi üretim yönetim sistemleriyle entegre edilerek kurum içi veri akışını daha kesintisiz ve verimli hale getiriyor.

Örneğin, üretim sahasındaki bir planlama uzmanı, tasarım ya da mühendis ile aynı parça numarasının izlenebilirliği sayesinde herhangi bir meseleyi ya da düzeltmeyi PLM üzerinden bir değişiklik akışı başlatarak finalize edene kadar takip edebiliyor.

Dijital İkiz Teknolojisi ile Üretimde Optimizasyon

Dijital dönüşümün bir sonraki fazında, üretim hatlarının ve fabrikaların dijital ikizinin oluşturulması önem kazanıyor. Bu kapsamda:

  • Üretim hatları üzerindeki robot ya da iş istasyonlarının konumlandırılması ve optimizasyonu,
  • İstasyon başında çalışacak kişilerin ergonomi analizlerinin gerçekleştirilmesi,

gibi süreçler PLM sistemlerine dahil edilerek dijital dönüşüm süreci daha verimli hale getirilebiliyor.

PLM ile Endüstriyel Verimliliğin Artışı

Sanayi devrimi ile birlikte ortaya çıkan silo bazlı çalışmalar ve departmanlar arası kopuk veri akışı, artık PLM tabanlı sistemler sayesinde yerini daha bütünleşik bir yapıya bırakıyor.

Bu dönüşümün sağladığı başlıca avantajlar:

Kurumlarda verimlilik ve inovasyonun artırılması,
Dijital ikiz yaklaşımı ile yatırım yapmadan önce doğru kararların alınması,
Üretim süreçlerinin simülasyonlarla test edilmesi,
Tüm iş süreçlerinin merkezi bir sistem üzerinden yönetilmesi.

infoTRON ile Dijital Dönüşümde Bir Adım Öne Geçin!

Dijital dönüşüm yolculuğunuzu hızlandırmak ve süreçlerinizi daha verimli hale getirmek için bizimle iletişime geçin!