RoT STUDIO, Türkiye’deki Otomotiv Üreticisi Müşterisi için OptiTrack ile Algılanan Kalite ve Ergonomi Test Sistemini Uygulamaya Aldı
Çoğu otomotiv üreticisi, konsept ürün geliştirme sürecinin bir parçası olarak sanal gerçeklik teknolojilerini kullanılmaktadır. Tasarım sürecinden sonra mühendisler, aracı fiziksel olarak inşa etmeden önce, aracın iç tasarımını, ergonomik yönlerini ve hatta yol davranışını da sanal gerçeklik içinde test etmektedirler.
“Tasarımcı, Bağlantı ve Ergonomi” modülleri ile OptiTrack ile entegrasyon sağlayan sanal gerçeklik ürün ailesi RoT Studio, Türkiye’nin en büyük otomotiv üreticilerinden TOFAŞ’a 12 Prime 17W kamera, 4 aktif disk ve çok sayıda pasif izleyici ile uygulanmaktadır. 6x11m’lik bir alanda veri yakalanabilmektedir. Sistemde HMD olarak Vive Pro ve XTAL gözlükler kullanılmaktadır.
Sistem, ileri-geri ve yüksekliği ayarlanabilen koltuk ve direksiyon simidine sahip bir adet oturma alanı içermektedir. Özel kıyafet ile insan vücudunun takibi, eldiven ile parmak hareketleri, ayarlanabilir direksiyon ve koltuklar aktif/pasif takip cihazları ve OptiTrack kameralar ile yapılmaktadır. Sistem Vive kontrolcüsü ile kullanılabilmektedir. Sistemin kullanıcıları sanal araba prototipi üzerinde dolaşabilir, geometrik analiz ve algılanan kalite çalışmaları yapabilir. İkinci olarak, mevcut otomobilin görüş alanı, görünürlük ve ulaşılabilirliği piyasadaki aynı sınıf araçla karşılaştırmak mümkündür. Tüm bu işlemler sanal gerçeklik ortamında fiziksel prototip kullanılmadan ve piyasada aynı sınıf araç satın alınmadan yapılabilmektedir.
Sistem, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun desteğiyle geliştirilmiştir. Türkiye’de sistemin kullanıcısı ve aynı zamanda proje ortağı Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş. (TOFAŞ)’dır. Sistem, donanım üzerinde çalışan yazılımları içermektedir. Sistemin yazılımı, RoT Studio (Realization of Things) adı verilen bir editör ve bir VR görüntüleyici yazılımından oluşmaktadır.
Sistemdeki yazılım gereksinimleri proje partneri ile birlikte çalışılarak geliştirildi. Artık RoT Editor, kullanıcılara 3D CAD verilerini kolayca içe aktarmalarını ve üç boyutlu ortamda görmelerini sağlamaktadır. RoT Studio yazılımı, RoT VR Viewer içindeki fırça aracını kullanarak kullanıcıların aynı üç boyutlu ortamı paylaşarak birden fazla kişiye tasarım incelemesi yapmalarına olanak sağlamaktadır. Ayrıca RoT VR görüntüleyicide otomotiv menüsü üzerinden iki farklı araç için “H Noktası” tanımlanır ve seçilen menüde tanımlanan “H Noktası”na controller kullanılarak ulaşılabilir. Belirlenen “H Noktası” noktasına gidildikten sonra fiziksele geçmeden sanal prototip üzerinde ön ve yan camlardan görünürlük gibi analizler yapılabilmektedir.
Sonuç olarak, sistem (6 x11 m’lik bir alana yerleştirilmiş tüm donanımlar ve RoT Studio yazılım çözümü), montajların (bileşenler ve cihazlar dahil) oluşturulmasını, analiz ve simülasyonu (örn. montaj prosedürleri, hareket ve alan incelemeleri, çarpışma kontrolleri, montaj ve kurulum simülasyonu) kapsamaktadır.
Daha fazla bilgi için lütfen rotstudio.com‘u ziyaret edin.