DAHA HIZLI, DAHA UCUZ, DAHA KALITELI ÜRÜN GELIŞTIRME…

Ürün Geliştirme, Haziran 1994’te kurulmuş olan infoTRON’un ana faaliyet alanlarından birisidir. infoTRON Ürün Geliştirme, bünyesinde oluşturduğu kadrosuyla, Endüstriyel Tasarım, CAD/CAM, Hızlı Prototipleme ve Hızlı Kalıpçılık, Mühendislik, ve İmalat konularinda, kendi alanlarında dünyanın önde gelen teknolojileri ile, tasarımdan imalata kadar uzanan hizmetler sunmaktadır. Ayrıca, hizmet verilen tüm konularda, müşterilerine gerekli teknolojilerin sağlanması, kurulumu, teknik desteği ve bakımı ile anahtar teslimi çözümler de sunmaktadır.

Daha kısa sürede, daha ucuza ve daha kaliteli üretim yapabilmek, dolayısıyla açık pazarda rekabet edebilmek için teknolojiyi verimli kullanabilmek gerekmektedir. Bu bilinç ile yapısal oluşumunu tamamlamış olan infoTRON Ürün Geliştirme, tasarımdan üretime kadar çözümler üretmektedir.

Ürün Geliştirme süreci genel olarak, ürünün endüstriyel tasarımının oluşturulmasının ardından, gerekli mühendislik çalışmalarının tamamlanması, ve üretim aşamasına gelinmesi olarak özetlenebilirse de, gelişen teknoloji bu süreçte pek çok yeniligi de beraberinde getirmektedir. Doğal olarak söz konusu bu yeniliklerin hedefi, üretim maliyetlerini düşürmek, üretim zamanını azaltmak, bunlari gerçekleştirirken de ürün kalitesini yükseltmek üzerine kuruludur. Bu hedefi gerçekleştirmek için izlenecek yol, tasarım ve mühendislik zamanlarını en aza indirmek, güncel sistem entegrasyonunun bir gereği olan bilgisayar ortamının esnekliği ile imkanlarını en iyi şekilde kullanmak ve sayısal ortamın bu sürece katkılarını arttırmak olmalıdır.

Organizasyonunu daha etkin hale getirmek ve daha iyi hizmet verebilmek için kalite yönetimı konusunda çalışmalarını sürdüren infoTRON, ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi çalısmalarını tamamlamıştır. 2001 yılında TAI tarafından Onaylı Taşeron Sertifikası verilen infoTRON, 2002 yılında da ISO 9001 sertifikasi almıştır. infoTRON, 2002 yılı IV.Teknoloji Kongresi’nde, Renault S.A. Fransa için geliştirdiği CARDS (Yatkin Otomotiv Ar-Ge Simülatörü) projesi ile TÜSIAD, TÜBITAK, ve TTGV tarafından “Teknoloji Başarı Ödülü“ne layık görülmüştür.

Endüstriyel Tasarım

Bugün hayatımıza giren tüm ürünlerin en önemli ortak yanı tercih edilmiş olmalarıdır. Tercihler ilk insandan bu yana her zaman güzel ve çekici olandan yana kullanılmıştır. Bu gerçek, günümüzde de üreticilerin her zaman en çarpıcı ürünü geliştirmek için uğraştığı bir pazarı oluşturmuş ve rekabet farklılaşma ile zenginleşmiştir.

Tek başına en yüksek teknolojiyi kullanmak, en kullanışlı ürünü tasarlamak ya da en ucuza satmak, farklılık yaratmak için yeterli olmaktan çıkmıştır. Günümüz rekabet ortamında, insanları etkileyecek tasarımları, en kullanışlı, en yüksek teknolojiye sahip ve uygun fiyatlarla son kullanıcıya sunabilen firmalar başarıya ulaşmaktadır.

Bir ürünün tasarımı öncelikle fikirlerden başlar. Biz de fikirlerinizi müşteri istekleri ile buluşturmak üzere, ortak yaptığımız toplantıların ardından belirlenen kriterlere uygun olarak, kara kalem çalışmalar halinde oluşturur ve  hayal gücünüzü bilgisayar ortamına taşıyarak sürece başlarız.

Konsept çalışması diye tanımladığımız bu fazı seçimler, değişiklikler ve eklentiler ile süsleyerek ürünün ana hatlarını ortaya çıkartırız. Ardından Alias yazılımının benzersiz yüzey modelleme yeteneklerini kullanarak, dijital ortamda matematiksel olarak tanımladığımız yüzeyler, ürün konseptine sadık kalarak oluşturulur.

Özellikle üretemiyorsanız, herşey göründüğü kadar güzel olmayabilir,. Bu nedenle yine Alias yazılımını kullanarak, ürünün üretilebilirliğini kontrol edip, gerekli düzeltmeler yüzeyler üzerine uygulanır. Bu süreç, ürün imalat maliyetlerinin düşürülmesi ve en son teknolojilerin ürün üzerine uygulanması ile son bulur.

Ürünün gerçek hayatta neye benzeyeceğini anlayabilmek için Alias yazılımının gerçek zamanlı doku uygulamaları kullanılarak, hangi malzemelerin ve renklerin ürün için uygun olduğu araştırılır.

Sanal prototipleme yöntemiyle hızlı ve gerçekçi bir şekilde gerçekleştirilen bu fazın ardından, ortaya çıkan ürün RAMSIS Ergonomi Simülasyon yazılımının yardımıyla kullanıcı dostu hale getirilir.

Artık tüm bileşenleri ile hazır olduğu varsayılan ürünün hayata geçirilmesi zamanı gelmiştir. Stratasys prototip cihazları ve Huntsmann ileri seviye modelleme malzemeleri ile, ürünün modeli birkaç gün içinde üretilir ve son olarak fiziksel olarak gözden geçirilen ürün üzerinde, herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duyulup duyulmadığı kontrol edilip, ürünün final modeli Alias’da oluşturulur.

Bu çalışmalar, eğer daha önce bulunan bir ürün üzerinde yenilik yapılacak ise, Breuckmann tarama cihazları ve Rapidform tersine 

mühendislik yazılımları ile desteklenir. Ayrıca prototip üzerinde kontrol aşamasında da, Metris tarama teknolojileri kullanılarak göz ile muayeninin ötesinde parça kalite kontrolü yapılır.

Tüm detayları ile müşteri önüne çıkmaya hazır olan ürün için artık mühendislik süreci başlayacaktır. Veriler mühendisliğin ve üretimin yapılabilmesi için gerekli formatlara ve şekle sokularak diğer departmanlara aktarılır.

infoTRON 10 yılı aşkın süredir, tasarım ve mühendislik tecrübesini, tüm dünyada kabul görmüş araçlarla destekleyerek, sizler için sizinle farklı ürünler tasarlamak üzere hizmetinize hazırdır.

Ergonomi

Sanal Prototipleme ve Sanal Showroom Hizmetleri

Gerçek görüntü kalitesinde sanal ürün.

infoTRON Sanal Prototipleme ve Sanal Showroom hizmetleri, endüstriyel tasarımı veya CAD modeli hazırlanmış her türlü ürünün, üretim öncesinde gerçek görüntü kalitesiyle incelenmesi ve buna yönelik olası tasarım seçeneklerini deneme ve ürünün müşteriye sanal olarak sunulması konularında uzmanlaşmıştır.

Servis bürosu faaliyetleri, bilgisayar ortamında tasarım veya CAD modeli geliştirilen ürünlerin, gerçek görüntü kalitesinde üretim öncesi incelenme işlemlerini başarıyla yürütmektedir. Kullanılan yazılımlar sayesinde, ürün henüz tasarım aşamasındayken gerçek görüntü kalitesine ulaşılmaktadır. Bu sayede, ürün üzerinde olası tasarım seçeneklerinin denenmesi, en uygun tipte ürüne karar verilmesi ve üretim öncesi sanal showroom oluşturma kabiliyetleriyle ürünün kullanıcıya en hızlı ve düşük maliyetlerle ulaşması amaçlanmaktadır. Sanal prototipleme ve sanal showroom sayesinde, kullanıcı istediği ürün tipini üretilmeden önce belirleyebilmekte ve istekleri doğrultusunda kendine özel ürünü oluşturmaktadır.

Sanal Prototipleme ve Sanal Showroom Nedir?

Sanal Prototipleme:

Gelişen teknolojiler sayesinde bir ürünün fikir aşamasından fiziksel ürün aşamasına dönüşümü, her geçen gün biraz daha hızlanmaktadır. Hızlı pazar şartları, firmaları en uygun ürünü en kısa zamanda pazara sürmesi konusunda zorlamaktadır. Sanal prototipleme ve sanal showroom öncesinde, bir ürün piyasaya sunulmadan önce, konvansiyonel yöntemler ile belirli tasarımlar geliştirilir, bir kısmı tasarım evresinde elenir, daha sonra kil veya benzeri araçlar ile mock-up üretimi yapılır, elenir, ilk prototip üretilir, elenir… şeklide uzun uzadıya yöntemler ile hayata geçirilirdi. Sanal prototipleme, bu adımları kısaltmakla birlikte birçok yeniliği getiren bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sanal Prototipleme, ürün için bilgisayar ortamında geliştirilen farklı tasarım tiplerini kullanarak, gerçek görüntü kalitesi ile inceleme olanağı sağlamaktadır. Ürün üzerinde istenilen farklı konfigürasyonlar, birebir ölçülerde, gerçek zamanlı gerçek görüntü kalitesinde, 3 boyutlu olarak incelenebilmekte ve en uygun ürün tasarımı üretime geçirilebilmektedir.

Sanal Showroom:

Endüstriyel uygulamalarda ürünün kalitesi kadar önemli olan ikinci bir nokta da, satış faaliyetlerinin başarıyla gerçekleştirilmesidir. Konvansiyonel satış çalışmalarında ürün, galeri veya satış noktasına yerleştirilmekte, müşteri de ilgili noktada ürünü görmekte, denemekte ve isteği doğrultusunda satın almaktadır. Sanal prototipleme sayesinde ise, ürün satışında;

  • Ürünün satış noktasında bulunma zorunluluğu ortadan kaldırılmakta,
  • Kullanıcı, istekleri doğrultusunda kendine özel ürünü tanımlayarak seçebilmekte,
  • Ürün WEB üzerinden kullanıcıya ulaştırılıp seçimleri belirlenebilmekte,
  • Broşür, tanıtım vb. film ve animasyonları oluşturulabilmektedir.

Class A Yüzey Modelleme

Class A Yüzey Modelleme

ICEM SURF- YÜZEY MODELLEME SANATI

Icem Surf; A-Class yüzey modelleme, yüzey analizi ve tasarım görselleştirmesi çalışmalarında dünya lideri olarak 25 yıldan fazla süredir çözüm sunmaya devam ediyor.

Icem-Surf yazılımı mevcut CAD ortamına entegre ileri seviye bir yüzey modelleme aracı olup, yeni ve sürekli değişen pazar ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ürün geliştirme süreci içerisinde ki iş akışlarına uyum sağlamak için tasarlanmıştır.

Icem-Surf, bilhassa araç gövdelerinin stil tasarımında kullanılmasının yanında bütün ürün geliştiren sektörler için de ürün tasarımı kriteri olarak tanımlanan ve rakiplerine göre rekabet avantajı yakalamasını sağlayan üstün kullanılabilirlik ve ileri yüzey kalitesini sunar.

 Icem-Surf yazılımının ürün geliştirme ekibine sağladığı kabiliyetler;

  • Class A Yüzey yetenekleri ile tasarıma sağlanan estetik ve esneklik,
  • A-Class ve B-Class yüzeyler için en ideal yüzey kalitesi,
  • Mekanik tasarım ile paralel ilerleyen eş zamanlı yüzey modelleme,
  • Parametrik, dinamik eğri ve yüzey tanımları,
  • Serbest yüzey biçimlerinin oluşturulması ve kolay modifikasyonu,
  • Var olan modeller üzerinde yapılabilen yüzey değişiklikleri ile yeni tasarım yapmadan mevcut tasarımı kullanabilme kabiliyeti,
  • Tasarım sırasında yüzey ve eğri kalitesini ölçen analiz kabiliyeti

Mühendislik ve Simülasyon

Analiz – simülasyon ile sanal dünyanın esneklikleri kullanılarak fiziksel prototip hazırlamaksızın, ürün performansınızı dijital ortamda kontrol etmenizi ve anlamanızı sağlar. Bu sayede; tasarım – proje mühendisleri, parçanın-ürünün-sistemin davranışını inceleyerek gerekli düzeltmeleri tasarım aşamasının başlangıç zamanlarında yapabilirler. Daha başlangıç safhasında yapılan bu kontrol ve optimizasyon sayesinde, istenen tasarım daha az maliyetle ve daha erken elde edilmiş olur.

Global pazar koşullarında yaşanan rekabet, tasarımcıları ve üreticileri “ilk seferde doğru tasarım yapma” konusunda zorlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için, tasarımcıların ürün kalitesini ve performansını tasarım sürecinin başlangıç aşamasında görmeleri gerekmektedir. Tasarımdaki iterasyon sayısının azaltılarak en doğru sonuca ulaşmak için fiziksel prototiplerin ve testlerinin yapılması sırasındaki zaman ve para kaybı yerine, sanal ortamda 3 boyutlu modellerin hazırlanması ve çalışma koşullarının – şartlarının uygulandığı analizleri – simulasyonları kullanmak süreci, hızlandıran en mantıklı seçimdir. Bu sayede, 3 boyutlu modellere istenilen değişiklikler sanal ortamda yapılarak, gerektiği kadar detaylı-kapsamlı testler uygulanabilir. Son şeklini alan 3 boyutlu modelin fiziksel prototipleri ve testleri yapıldığında istenilen ürüne daha kısa bir sürede ve daha düşük maliyetle ulaşılmış olur.

Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz analiz çalışmaları:

  • Sıcaklık Şok Analizi
  • Isı Transfer Analizi
  • Titreşim Analizi
  • Mukavemet Analizi
  • Rüzgar Analizi
  • Düşme Analizi
  • Yorulma Analizi
  • Mekanizma Dinamiği Analizi

3D Printing

Hizmetlerimizden Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Yapılan çalışmalar göstermektedir ki ürün geliştirme çalışamaları sırasında yapılan mühendislik değişikliklerinin maliyeti, her aşamada 10 kat artmaktadır. Örneğin tasarım aşamasında 100 USD maliyetle yapılabilecek bir değişik prototip/test aşamasında yapılırsa 1.000 USD’a, kalıplama aşamasında 10.000 USD’a, üretim aşamasında 100.000 USD’a, satış sonrasında ise 1.000.000 USD’a mal olmaktadır.

Bu nedenle ürün geliştirme sürecinde mümkün olduğunca erken aşamada yapılan prototipleme ve fonksiyonel test çalışmaları, şirketlere büyük maliyet avantajları sağlamaktadır. Sizlerin bu avantajlardan faydalanmanızı hedefleyen infoTRON, geliştirmekte olduğunuz ürüne ve ihtiyaçlarınıza uygun hızlı prototipleme teknolojisini kullanarak, sizlere servis büro hizmetleri sunmaktadır. Servis büro hizmeti verdiğimiz teknolojiler aşağıda verilmiştir.

Fused Deposition Modeling (FDM)

  • Epoksi Kalıplama
  • Reaction Injection Molding – RIM
  • Poliüretan blok malzemelerden model/prototip üretimi
  • 3 – 5 Eksen CNC Freze
  • Hızlı İmalat, Fabrikasyon ve Montaj Aletleri

Günümüzde hızla yaygınlaşmakta olan 3D Bilgisayar Destekli Tasarım programları, ürün geliştirme sürecine büyük bir hız kazandırmıştır. Ürün tasarımı tamamlandıktan sonra ürünü oluşturan parçalarının imalatı ve son ürünün üretilmesi aşamasında kullanılmakta olan bir çok geleneksel yöntem, yerini yeni çözümlere bırakmaktadır.

Hızlı İmalat veya Doğrudan Dijital İmalat (Direct Digital Manufacturing) adıyla anılan, bilgisayar tasarımından kalıba ihtiyaç olmadan doğrudan nihai parçaya geçilmesi uygulamalarında “Fused Deposition Modelling” teknolojisi sahip olduğu boyutsal ve tekrarlanabilir hassasiyet özellikleri ile  düşük adetli, karmaşık geometrideki parçaların üretiminde büyük kolaylıklar sağlamaktadır. infoTRON FDM teknolojisini kullanarak Doğrudan Dijital İmalat konusunda servis büro hizmetleri sunmaktadır.

Nihai parça üretiminin yanı sıra, nihai ürünün üretilmesi aşamasında üretime yardımcı alet, aparat, ve takımların imalatı da şirketlerin hızını ve üretim kalitelerini belirleyen faktörler arasında yer almaktadır. infoTRON FDM teknolojisini kullanarak, aşağıda belirtilen yardımcı aparatların hızlı üretimi konusunda servis büro hizmetleri vermektedir.

Jigler ve fikstürler

  • Hizalama aparatları
  • Kontrol ölçekleri
  • Robot kolu sonu aletleri
  • Kompozit ve saç şekillendirme araçları
  • Boşluk ölçekleri
  • Test ve muayene fikstürleri

Hizmetlerimizden Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Çalışmalarında 3D modelleme teknolojilerinden yararlanmakta olan firmaların, doğrudan STL formatında dosya göndermesi, teklif verilebilmesi ve hızlı prototip projelerinin başlatılabilmesi için yeterlidir. STL dosyası gönderilemeyen durumlarda parça geometrisi; IGES, VDA, STEP, DXF gibi formatlarda veya teknik resim olarak kabul edilebilir. Bu gibi durumlarda STL dosyası yaratılması için gerekli olan servis büro çalışması ayrıca projeye göre fiyatlandırılır.

Trim Parça-Mekanik Tasarım

Bir çok mühendislik uygulamasında fikirlerin gerçek hayata taşınmasında problemler yaşanmaktadır. Fikirlerin gerçek hayata aktarılması doğru yazılımlarla desteklenen iyi bir mühendislik gerektirir. Bilgisayar Destekli Mekanik Tasarım; yüksek teknolojinin imkanlarını kullanarak istenen ürünün 3 boyutlu modelinin bilgisayar ortamında mühendislik yazılımları yardımı ile yapılmasıdır.

Tasarımı yapılan ve geliştirilen ürünlerin hedef kitleye uygunluğu, dış görünüşü v.b. unsurlar endüstriyel tasarım aşamasında belirlenmektedir. Ürün geliştirme sürecinde ürünün doğru şekilde oluşması mekanik tasarımcının mühendislik açısında ürünü iyi derecede incelemesinden geçiyor.

Mekanik tasarımcının başlangıçta endüstriyel tasarımcı ile ürünün ileride oluşabilecek detaylarını ön görmesi, sonrasında imalat-üretim kriterlerinin irdelenmesi v.b. unsurlar ile süreç içerisinde ciddi bir öneme sahiptir.

Ürün Geliştirme sürecinde mekanik tasarım, endüstriyel tasarım aşamasında olduğu gibi  devamındaki mühendislik çalışmalarıyla da eş zamanlı ilerlemesi gerekir. Ürün imalat-üretim aşamasına gelmeden, malzeme seçimi, mekanik özellikleri, imalat-üretim seçimi ve buna bağlı kalıplama şekli v.b. kriterlerin 3 boyutlu bilgisayar destekli tasarım ortamında etüt edilerek değerlendirilmesi, sağlamasının yapılması gerekir. Ve tüm bu detaylar mekanik tasarım aşamasında çözülür.

Bu kapsamla endüstriyel tasarımı çok iyi ancak mekanik tasarımı yeterli kalitede olmayan ürünler sadece görünüş itibariyle istenileni vermiş ancak fonksiyonel olarak, malzeme olarak, kullanım kolaylığı olarak yeterli kaliteye gelmemiş olurlar ki bu da tam bir ürünü ifade etmez.

Ürün geliştirme sürecinde mekanik tasarım ve mühendislik, yeni bir ürünün geliştirilmesinde eş zamanlı ilerlemesi gereken aşamalardır. Ürün üretim aşamasına gelmeden, mekanik özellikleri, malzeme özellikleri, üretim biçimi, kalıplama şekli v.b. kriterlerin bilgisayar ortamında analiz edilerek değerlendirilmesi gerekir. Elde edilen sonuçlar mekanik tasarım için girdi oluşturmaktadır.