Geleceğin Fabrikası
BAE Systems’ın savaş uçağı üretimine yardımcı olmak için
3D baskıyı kullanıyor



Gelecek 3D baskı ile hız kazanıyor

İngiltere merkezli BAE Systems, 40’tan fazla ülkede müşterilerine hizmet veren lider bir savunma, güvenlik ve havacılık üreticisidir. Şirketin iş grupları arasındaki BAE Systems Air, tasarım, geliştirme ve üretimden uçak tedariği, eğitim, destek ve bakıma kadar hava sektörünün tüm yaşam döngüsünü destekliyor.

BAE Systems, verimliliği uçak geliştirme programlarına yönlendirmek için durmaksızın yeni fırsatlar aramaktaydı. Şirket bu amaçla “Geleceğin Fabrikası” girişimini geliştirdi. Program, yeni nesil savaş uçağı üretmek için Endüstri 4.0 tekniklerini kullanan son teknoloji üretim süreçlerini kullanıyor.

Üretim ve Malzeme Teknolojileri Direktörü Profesör Andy Schofield, “Teknoloji inanılmaz bir hızla ilerliyor ve en son teknolojileri benimseyebilmemiz için işleri yapma şeklimizde akıllı ve çevik olmalıyız” diyor. Bu teknolojiler arasında Geleceğin Fabrikası’nın önemli bir bileşeni olan 3D baskı da yer alıyor. “3D baskı, yalnızca maliyet ve zamanı önemli ölçüde düşürmek açısından değil, aynı zamanda işleri yapma şeklimizde kullanıma hazır düşünmeyi teşvik etmek açısından da çok daha fazla fırsat sunuyor” diyor.

BAE Systems bu konuda oldukça kararlı. Şirket, % 30 oranda 3D baskılı parçalarla yeni nesil savaş uçağı Tempest’i  üretmek istiyor. Bu strateji, Birleşik Krallık hükümetinin bu programlara satın alınabilirliği sağlamayı amaçlayan Combat Air Stratejisi ile tutarlıdır. 3D baskı, BAE Systems’ın geleneksel yöntemlere kıyasla üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltarak bu hükümet hedefine ulaşmasına yardımcı oluyor.



Geleceğin Fabrikası Bugün!

Adına rağmen, BAE’nin Gelecek Fabrikası henüz gelmeyecek bir şey değil – bugün burada. Örneğin, Şirket, imalat operasyonlarını dönüştürmeye yardımcı olmak için İngiltere, Samlesbury’de dört büyük ölçekli endüstriyel sınıf FDM 3D yazıcı kurdu. Bu yazıcılar günün her saati çalışıyor ve tasarım doğrulama prototipleri, üretim araçları ve nihai üretim parçaları dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalar için uçak yer ekipmanı operasyonlarında kullanılıyor.

BAE Systems Air’de eklemeli imalat operasyonları lideri Greg Flanagan, “Havacılık ve savunma endüstrisinde rekabet çok şiddetli ve ilerleme asla durmuyor. Geleceğin Fabrikası programımız tamamen savaş uçağı üretiminin geleceğini yıkıcı teknolojilerle yönlendirmekle ilgili. Eklemeli imalat, maliyetleri düşürmek ve yeni ürünleri pazara daha hızlı getirmek için genel şirket hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olduğu için bu girişimde önemli bir rol oynuyor. ” diyor.

3D baskılı kalıplar, üretime hız ve yatırım değeri getiriyor

BAE Systems için temel zorluklardan biri, yüksek maliyetli uçak parçalarının seri üretimle üretilmemesi. Neyse ki, 3D baskılı parçalar, geleneksel üretimin gerektirdiği zaman ve maliyetin çok daha azında üretilebiliyor. Bu, özellikle az sayıda ihtiyaç duyulan matkap kılavuzları, onarım aletleri ve diğer üretim yardımcıları gibi öğeler için de geçerlidir. Bu yazıcılarda bulunan yüksek performanslı termoplastikler, şirketin geleneksel olarak üretilen parçaları güçlü, hafif ve üretilmesi hızlı olan 3D yazdırılmış alternatiflerle değiştirmesine olanak tanır.

Flanagan, “3D yazıcılarımız bizler uyurken bile çalışıyor. Bu nedenle bazı önemli faydalara tanık oluyoruz. Bu makineleri operasyonlarımızda kullanırken, geleneksel üretim yöntemlerine kıyasla önemli ölçüde azalmış maliyetlerden ve teslim sürelerinden yararlanıyoruz.” diyor.

3D baskı uçak yer ekipmanı parçaları

BAE Systems, takım oluşturmanın yanı sıra, özelleştirilmiş uçak yer ekipmanı gibi son parça üretimi için de 3D baskı kullanıyor. Ekip, sağlam termoplastikler kullanarak geleneksel olarak üretilen ekipmanı, hafif 3D baskılı alternatiflerle değiştirebiliyor. Örneğin, Typhoon savaş uçağı için kokpit zemini örtüleri. 3D baskılı kapaklar eski teknik parçaya göre daha hızlı üretiliyor ve metal muadillerine göre daha hafiftir. Bu durum, yer ekibi tarafından daha kolay idare edilmesini sağlar ve genel MRO sürecindeki verimliliği artırır.

BAE Systems ayrıca, yerdeyken bir uçağın keskin sondalarını ve diğer açıkta kalan alanlarını örten ve koruyan koruyucu parçalar da yazdırdılar. Bu parçalar, hasarı önlemek ve yer ekibini korumak için gerekli. Dayanıklı polimer malzeme, koruyucu örtüler için gereken gücü sağlıyor. Aynı zamanda başka bir önemli fayda sağlar: Renk. Bu kapaklar için endüstri standardı renk kırmızıdır, bu nedenle boyama ihtiyacını ortadan kaldırarak bu renkte basılabilmeleri ek bir avantajdır.



Geleceğe doğru hızlanma

BAE Systems için 3D baskı, esas olarak hızlı bir prototip oluşturma aracı olarak rolünü aştı ve daha uyarlanabilir bir tedarik zinciri için kritik bir çözüm olduğunu kanıtladı. Örneğin, parça kıtlığından kaynaklanan gecikmeler olduğunda, ekip, gerçek parçanın geçici bir temsili işlevi gören “uzay” modellerini basitçe 3D yazdırır. Bu kısa vadeli önlem, iş kesintilerini önleyerek üretimi sürdürmeye yardımcı olur.

Samlesbury tesisine kurulan 3D yazıcılar, gelecekte eklemeli imalat teknolojisinin daha entegre kullanımlarının önünü açıyor. Flanagan, “Teknolojideki bu sıçramadan yararlanmak için süreçlerimizi nasıl uyarlayabileceğimizi sürekli araştırıyoruz. Eklemeli imalatı mevcut platformlarda kanıtlayarak, organizasyon içinde eklemeli imalatın, Geleceğin Fabrikası konseptimizin giderek daha temel bir parçası olarak kalması gerektiğine dair güveni sağlayabiliriz. ” diyor.

3D Teknolojiler

  • 3D Yazıcılar
  • 3D Tarayıcılar
  • 3D Yazılımlar
  • Dassault Systemes
  • Sanal Gerçeklik
  • Simülasyon

Bize Ulaşın

İstanbul 3D Teknoloji Merkezi

Atatürk Caddesi Çağatay Sokak
No: 9 Sancaktepe 34785 İstanbul

Tel: +90 (850) 441 5000

Ankara Ofis

ODTÜ-Teknokent Silikon Bloklar
17/1 No: B05 06531 Ankara

Tel: +90 (850) 441 5000

E-Posta Listemize Katılın!


    Aydınlatma Metni


    infoTRON

       

    Bize Ulaşın

    İstanbul 3D Teknoloji Merkezi

    Atatürk Caddesi Çağatay Sokak
    No: 9 Sancaktepe 34785 İstanbul

    Tel: +90 (850) 441 5000

    Ankara Ofis

    ODTÜ-Teknokent Silikon Bloklar
    17/1 No: B05 06531 Ankara

    Tel: +90 (850) 441 5000